top of page
  • Emre Akaltın

20 Şubat: Pat Metheny Group - Offramp (ECM, 1982)

Her pazar bir başka albüm, her pazar bir başka hava

İlk konuğum Pat Metheny Group'un ''Offramp'' albümü


1977 yılında kurulmuş olan Pat Metheny Group'un üçüncü stüdyo albümü olan Offramp 1982'de ECM etiketiyle yayınlanmış. En iyi caz füzyon performansı Grammy Ödülü'nü almış olan albümde gitarist Pat Metheny'e piyano ve synthesizerda Lyle Mays, baslarda Steve Rodby, davulda Danny Gottlieb ve perküsyonda Naná Vasconcelos eşlik ediyor.

Toplamda yaklaşık 42 dakika süren albüm kaydında 7 parça bulunmakta. Bunlardan bazıları Pat Metheny'nin ve Lyle Mays'in çok ünlü parçalarından Are You Going With Me, Au Lait ve Eighteen.


Albümün adı, -offramp- yan yol, yahut ''ana yoldan ayrılan kısa yol'' anlamına geliyor. Buna ortaya koyduğu dinleme deneyimi anlamında bir yol albümü demek de yanlış olmayacaktır. Gerçekten de albüm, yolculukta dinlenebilecek türden parçalar barındırıyor. Dinleyicide ferah duygular uyandırmasıyla özellikle bir gece arabayla uzun yolda giderken dinlemeye çok uygun fikrimce. Albümün ilk parçası Barcarole, özellikle ritmik yapısıyla devamında gelen bütün parçalardan izler barındırıyor ve altı parçanın özeti niteliğinde bir girizgâh sunuyor.


Pat Metheny'den biraz bahsedecek olursak... 1954 doğumlu ABD'li gitarist ve besteci aldığı Grammy'lerle meşhur. 10 ayrı dalda Grammy almış tek kişi olma özelliğini taşıyan Metheny'nin ilk albümü Bright Size Life 1976 yılında ECM etiketiyle çıkmış. Bütün dünyada çok önemli caz müzisyenleriyle işbirlikleri bulunan Metheny, kendine has gitar tınılarıyla çağdaş caz tarihinde özgün bir yerde duruyor.


Metheny'nin hayatında, kendisiyle birlikte grubun kurucusu olan piyanist Lyle Mays de oldukça önemli bir yer tutuyor. 2 yıl önce hayatını kaybeden Mays ile Metheny'nin uzun bir dostlukları vardı.


Lyle Mays (solda) ve Pat Metheny

Albümü Spotify üzerinden aşağıdaki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

İyi pazarlar olsun.



  • Facebook
  • Instagram
bottom of page